In zilele noastre, datorita medicilor ortopezi, se trateaza de la traumatisme pana la malformatii si diverse patologii infectioase. Aparatura de ultima generatie, experienta si expertiza din domeniu converg catre tratarea problemelor care tin de sistemul osos.
Fie ca este vorba despre un os rupt dupa o cadere de pe bicicleta, un genunchi dureros din cauza unei activitati sportive prea intense sau o anomalie de crestere care determina ingrijorarea unui parinte, copiii sunt predispusi la multe tipuri de probleme ortopedice. Avand in vedere diferentele dintre corpurile copiilor si adultilor, domeniul specializat al medicinei cunoscut sub numele de ortopedie pediatrica se concentreaza pe ingrijirea problemelor osoase si articulare la copii si adolescenti.
Unele dintre cele mai frecvente afectiuni observate la copii includ:
– Oase rupte;
– Deformitati ale coloanei vertebrale (scolioza);
– Anomalii ale mersului (schiopatari);
– Infectii ale oaselor si articulatiilor;
– Articulatii dureroase dupa sport;
– Displazia scheletica;
– Stenoza coloanei vertebrale;
– Paralizia cerebrala;
– Polidactaliile;
– Deformitatea membrelor.
In plus, exista unele afectiuni ortopedice care apar la anumite grupe de varsta, cum ar fi la nou-nascuti.
Ecografia de sold la bebelusi este o examinare importanta pentru depistarea timpurie a displaziei de dezvoltare a soldului. In tari, precum Germania, Austria, Elvetia, aceasta investigatie face parte din examinarile de rutina ale nou-nascutului si ale sugarului.Ecografia de sold poate fi utilizata in primele 6 luni, dar trebuie efectuata cat mai devreme, ideal in prima saptamana de viata. Este o metoda neiradianta (utilizeaza ultrasunete care nu au niciun efect nociv asupra copilului), nedureroasa si care nu presupune o pregatire speciala.
Principalele recomandari:
copii cu risc – nastere pelvina, oligohidramnios, antecedente in familie de displazie, mielomenigocel, torticolis congenital;
la recomandarea medicului neonatolog sau pediatru in cazul existentei unor factori de risc sau examenului clinic anormal;
urmarirea evolutiei sub tratament.
In prezent se considera ca examinarea ecografica ar trebui sa devina metoda de screening, adica sa fie efectuata de rutina la toti copiii nou-nascuti, pentru ca exista cazuri in care nu exista factori de risc sau semne clinice la nastere, iar intarzierea diagnosticului scade sansele de vindecare completa.