Boli Metabolice, Diabet si Nutritie

Bolile metabolice se caracterizeaza prin acumularea in exces a anumitor compusi chimici cu afectare neurologica, hepatica, cardiaca, retard al dezvoltarii somatice.

Cele mai cunoscute boli metabolice genetice sunt : fenilcetonuria cu acumulare de fenilalanina si metabolitii acesteia, glicogenozele cu acumulare de glicogen in muschi si ficat, bolile lizozomale prin deficit de enzime lizozomale cu acumularea substratului nedegradat in sistemul nervos, ficat, splina, rinichi, miocard, guta – acumulare in exces de acid uric care se depune in articulatii si la nivel renal, hemocromatoza – depunerea in exces de fier in ficat, pancreas, la nivelul tegumentelor, boala Wilson – depunere de cupru la nivel hepatic, sistem nervos, cornee.

Diabetul zaharat este o afectiune caracterizata prin cresterea glicemiei insotita sau nu de rezistenta crescuta la insulina cu modificari la nivelul metabolismelor : glucidic, lipidic, proteic. Diabetul zaharat poate debuta sau poate evolua cu complicatii acute metabolice – coma diabetica sau complicatii cronice : neurologice – neuropatia diabetica, renale – nefropatia diabetica, oftalmologice – retinopatia diabetica, cardiovasculare.

Nutritia studiaza necesarul energetic si de principii nutritive implicate in dezvoltarea normala a organismului, relatia dintre aportul alimentar si consumul energetic precum si consecintele excesului alimentar sau deficientelor nutritive.


PROGRAM CONSULTAȚII:
DR. LUCA ROXANA – Joi : 16:00 – 18:00
ANDREEA LAZAR – Sambata : 10:00 – 13:00
Programările se pot face telefonic la: 0254 267 800